Fout: Kon Recaptcha niet laden.
Vul de captcha in en dien uw verzoek opnieuw in. Dank je.
Fout: Kon Recaptcha niet laden.
Vul de captcha in en dien uw verzoek opnieuw in. Dank je.
De ‘Truclifts’ van Clarks uit 1922 zijn de voorlopers van de vorkheftrucks die we nu kennen. In België worden vorkheftrucks in de volksmond trouwens nog altijd ‘Clarks’ genoemd. Vorkheftrucks verplaatsen goederen die aanvankelijk op stenen staan om ze gemakkelijk te kunnen tillen. Later worden er houten pallets ontwikkeld om de producten eenvoudiger te stapelen. Er zijn pallets in verschillende maten met aangepaste laadvermogens. Ook de vorkheftrucks zijn geëvolueerd. Vandaag kunnen ze zelfs uitgerust worden met extra hulpmiddelen om ruimer inzetbaar te zijn: klemmen om vaten te grijpen; een mand om personen te tillen; een kraanarm, enzovoort… Bekende producenten van vorkheftrucks zijn: Toyota, Mitsubishi, Caterpillar, Crown en Doosan.
In grote magazijnen en distributiecentra worden dagelijks tonnen goederen verplaatst. Onmogelijk om dit manueel te doen. Bij de inrichting van de magazijnen wordt daarom vooral rekening gehouden met de ruimte die nodig is om overal gemakkelijk en snel met vorkheftrucks te geraken. Maar vorkheftrucks worden niet alleen binnen gebruikt. Ze worden ook buiten ingezet: bij het laden en lossen, op bedrijventerreinen en in het havengebied. Vorkheftrucks voor ‘indoor’ gebruik zijn uitgerust met een elektromotor, terwijl buiten dieselmotoren gebruikelijk zijn. Ook de banden voor buiten zien er anders uit. Op oneffen en soms zelfs natte terreinen is er meer grip nodig. De wielen voor buiten zijn daarom groter en de banden hebben een dieper profiel.
Bij de aankoop van vorkheftrucks moet rekening worden gehouden met de gebruiksomgeving en het maximale laadvermogen. Ook de lengte van de mast is van belang. De mast wordt gevormd door de verticale stangen waaraan de vorken bevestigd zijn. De hoogte van de deuren of poorten van een magazijn bepalen de maximumhoogte van de ingeschoven mast. De maximale lengte van de uitgeschoven mast hangt dan weer af van de plafondhoogte in het magazijn. De hoogte van de stapelplaatsen bepaalt de maximale vorkhoogte. Meestal voorziet men een iets hogere vorkhoogte dan werkelijk nodig is om de banden te sparen en om te vermijden dat de mast doorbuigt.