Fout: Kon Recaptcha niet laden.
Vul de captcha in en dien uw verzoek opnieuw in. Dank je.
Fout: Kon Recaptcha niet laden.
Vul de captcha in en dien uw verzoek opnieuw in. Dank je.
Het ontstaan van de vrachtwagen heeft veel veranderingen teweeggebracht. Het nationaal en internationaal vrachtverkeer kan voor het eerst over de weg, zodat verdelers van goederen niet langer beperkt zijn tot schepen en treinen om hun producten in grote hoeveelheden op hun bestemming te krijgen. Met de komst van de vrachtwagen is er plots een meer flexibele oplossing voor handen, die de mogelijkheid biedt om goederen vlak voor de deur af te leveren in plaats van ergens in de buurt van een spoor- of waterweg. Dat levert tijdswinst op en werkt bijgevolg kostenbesparend. Het duurt dan ook niet lang voor bedrijven massaal kiezen om het overgrote deel van hun leveringen met de vrachtwagen te doen.
In België is het mogelijk om met de vrachtwagen massa’s van ongeveer 40 ton over de openbare weg te vervoeren. Het maximaal toegelaten gewicht is vastgelegd op 44 ton inclusief het gewicht van de vrachtwagen en de inzittenden. Deze bovengrens is niet Europees geregeld of vastgelegd en verschilt dus van land tot land. Het minimumgewicht dat vervoerd moet worden om over een vrachtwagen te kunnen spreken is 3,5 ton. Ook met betrekking tot de hoogte, lengte en breedte van het voertuig worden er grenzen opgelegd. Zo mag een vrachtwagen niet hoger zijn dan 4m, niet breder dan 2,55m en niet langer dan 12m, tenzij het om een vrachtwagen met aanhanger gaat.
Niet iedereen mag een vrachtwagen besturen. Omdat er bijzondere vaardigheden nodig zijn om dit gevaarte zonder brokken door de straten te loodsen, is een aangepast rijbewijs verplicht. Dit rijbewijs is van de categorie C of CE, waarbij de E aanduidt dat de chauffeur ook met aanhanger kan rijden. Daarnaast is ook het bewijs van vakbekwaamheid verplicht voor chauffeurs met een geboortedatum na 30 juni 1955. Dit bewijs van vakbekwaamheid blijft vijf jaar geldig. In die periode moet de chauffeur 35 bijkomende lesuren volgen. Dat komt neer op ongeveer één cursusdag per jaar. Het succesvol afronden van de cursus geeft opnieuw recht op een periode van vijf jaar vakbekwaamheid.